CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 30, 2010

I really like her :)

*My 1st attempt to write in English.

Long silence since my last post.

I just don't know what to share, too many things happened.

But lately, I enjoyed reading others blog and now I begin to really like this one nice lady blog.

She is so cute, comes from a rich family but really down to earth type of person, family oriented girl.
But, not to include her sense in fasion. What a high taste that she had.
Maybe it's normal to them, with the money that they had. So, they can buy whatever they wanted to.
She is a malay girl, but her writing in English really inspired me and that is why I'm writing in English right now.
*Mind my vocabs & grammar, maybe it is not perfect. But practise do make perfect right?

I just don't know why I adore her so much, even she was only 23 (I guess) but her writing didn't sounds like her age.

I know, maybe she doesn't even know me, but hey, who cares?
I enjoy reading her blogs, enjoy her stories about her family, fashion, friends, bla bla bla...

In case any of you wants to read about her mumbling any of the above list, do visit her blog (web actually because she used domain name).

I'm wondering, why am I writing like a blog reviewer? (^_^)

Friday, October 15, 2010

Esok Birthday Danish (16/10/10)

Berturut-turut pulak entry pasal birthday ni kan... :)

Ye, ahli keluarga kecik saya yg 4 org ni (termasuk saya) akan berturutan sambut hari ulangtahun.
Saya sendiri bulan 8, anak dara saya bulan 9, anak bujang saya bulan 10 & en.suami saya bulan 11...
Dan aniversarry saya & en.suami juga bulan ini. Elok je tersusun kan :)

Alhamdulillah, esok genap la umur anak bujang saya tu 6 tahun.
Kejap je masa berlalu... rasa cam baru je haritu saya sakit nak melahirkan dia...
Sekarang dah besar pun anak mommy. :)

Esok saya dah rancang utk buat majlis kecil-kecilan je, setakat panggil sedara mara & jiran terdekat utk celebrate birthday Danish. Kawan2 & teacher dia kat sekolah pun dijemput, tapi x sure la datang ke tak. Just jemput je lah kan.

Memula plannya nak buat birthday dia kat sekolah je, tapi disebabkan saya ni takut x sempat nak siapkan semuanya sensorang so saya cancel lah & bagi tau si tuan punya badan utk celebrate birthday dia kat rumah je. Tuan punya badan pun ok je, so saya pun bg tau dgn mama saya.

Bukanlah saya buat besar-besaran pun, cuma sket2 je. Sedara mara saya ramai, so panggil diaorg je lah utk memeriahkan majlis. Sekadar utk happykan anak saya pd hari ulangtahun dia je, so apalah salahnya kan. Lagipun bukan tiap2 tahun saya buat camni. Tahun ni je baru nak bg dia rasa. :)

Harini saya kerja 1/2 day, ptg ni macam2 nak dibuat. Makanan yg heavy2 bukan saya yg masak, tu saya mintak tolong makcik saya buatkan. Tp dessert tu saya la yg sediakan. InsyaAllah, kalau cukup masanya saya nak buat 3 jenis dessert. :)

To my darling Danish Irfan, bila dah besar nanti mudah-mudahan akan jadik org yg berilmu, menghormati org tua, taat pd suruhan agama & jadik tauladan yg baik pada adik2 ye. InsyaAllah... Mommy doakan Danish akan jadik Pilot satu hari nanti. Tu Danish punya ambition kan. InsyaAlah, belajar rajin2, jadik org bijak pandai mesti boleh punya. :)

Monday, October 11, 2010

Belated Anniversary - 10.10.10

Fuhhhh... lama gila tak update blog ni...
Kebizian melanda minggu lepas. Saya ambik cuti UPL selama seminggu utk jaga anak2 saya.
Ni semua gara2 bibik berdua tu balik kampung sebab suaminya/ayahnya meninggal.
Then, minggu ni saya hantar semula anak2 saya ke rumah babysitter yg dulu iaitu makcik saya.
Makcik saya ni jaga anak2 saya sejak diaorg kecik lagi. Start anak sulung saya umur 3 bln sampai la sekarang anak saya yg sulung tu dah masuk 6 thn and yg no.2 dah pun 2 thn. Cumanya masa bibik2 tu ada kat rumah, saya tak hantar lagi anak2 saya ke makcik saya.
Tapi sekarang dah balik semula macam dulu lah. Takpelah, nasib baik makcik saya tu masih nak jaga anak2 saya. Kalau tak, jenuh la saya nak carik org utk jaga anak2 saya ni.

Panjang pulak corner cerita. Huhuhu...

Actually, entry ni utk wish saya je. Hehehe...
10.10.10 iaitu semlm merupakan tarikh ulangtahun perkahwinan saya yg ke-7 bersama suami tercinta.
7thn lepas (10.10.03) adalah tarikh keramat utk kami berdua. Ya, tarikh tu lah yg menyatukan kami berdua dengan ikatan suami isteri. Alhamdulillah, masih kekal ikatan itu hingga hari ini. Mudah-mudahan ianya akan terus kekal sampai bila2.

No celebration, no suprise. Disebabkan cik abg saya kena handle hari forum mental peringkat hospital dekat tmpt kerjanya seharian, so saya just duduk rumah je. Tahu2 jelah kalu tarikh cantik camni, kompem ramai yg pakat2 nak dirikan rumahtangga kan. So, semalam saya pegi jemputan dengan parents & anak2 saya. Nasib baik ada satu jemputan je.

Cik abg saya telah berikan saya 3 kuntum bunga ros. Owh... sungguh terharu.
Cuma timing dia kurang tepat lah. Dia beli bunga senyap2, then pukul 12tgh mlm tarikh 10.10.10, dia letak bunga tu kat sebelah saya. Saya pulak mmg dah ketidoran, sedar2 bilik saya terang & ada bunga pulak kat sebelah saya. Terpinga2 gak tgk bunga tu. Tapi disebabkan saya mengantuk, saya pegang bunga tu kejap pastu letak, then sambung tido semula. Huhuhu... Esok paginya baru saya belek bunga tu semula. Hahaha...

Saya tahu, cik abg saya mmg tak pernah baca blog saya ni, tapi tetap nak wish something for him utk saya baca sendiri di kemudian hari. Wishes for you dear;
Thanks for being such a great husband, a lover, a friend and a good dad to our children for all this year that we had gone through together. I'll always love you till end of my life.
Adat dlm berumahtangga kalau ada silap paham sikit, tapi tu semua kita boleh handle kan bang?
Mudah-mudahan ikatan suci kita ini akan terus kekal sampai bila2 :)
Aminnnn... :)

Wednesday, September 29, 2010

I pening (>.<)

Semlm kata ada dalam silence mode kan, tetiba arini tak jadik pulak...
Haihhh... pening kepala saya nih...

Pagi2 tadi, before pegi kerja, mama saya bg tau bibik nak balik kg emergency. Suami dia meninggal last night (Innalillah hiwa innalillah hiroji un) sebab accident.

Sekarang ni saya pening memikirkan sapa nak jaga anak2 saya tu. Hmmm... bibik tu janji nak balik sini semula, tapi tu lah... saya tak tahu berapa lama dia akan balik sana.

Saya kena fikir solution dengan pantas, esok lusa mesti bibik tu dah takde. So, kena cepat buat keputusan. Samada cuti tanpa gaji @ mintak tolong adik saya @ hantar kat babysitter lama iaitu makcik saya @ bla bla bla....

Fikir fikir fikir.... (>.<)

Tuesday, September 21, 2010

Still in raya mood :)

Hari Sabtu lepas, saya & family pegi KL. Tapi cuma balik hari je lah, tu pun sebab ex-adik ipar mintak tolong hantarkan anak2 dia balik rumah dia. Dianya tak leh jemput sbb kena attend open house umah menteri katanya.

So, saya & anak beranak saya + adik saya pergi la ke KL, kiteorg bertolak dari JB kul 9.40am.
Sblm hantar anak2 sedara saya tu balik rumah diaorg, saya sempat pergi umah mak sedara saya kat Saujana Impian, Kajang. Siap makan tengahari pastu baru gerak tuju ke Ampang.

Sampai kat Ampang Saujana ex-BIL saya tu still lum balik lagi, yg ada bibik dia je. So, tunggu dia balik. Lepas dia balik, kiteorg tak duduk lama sgt lah. Sebab dah plan nak pergi rumah kakak angkat saya kat Tmn Sri Bahtera, Cheras pulak. Sampai kat umah kakak angkat saya tu dah dekat2 pukul 4ptg. Lama gila tak jumpa dia. Last jumpa masa dia nya majlis kahwin kat Johor 2 thn lepas. Tu pun dia kawen dgn kawan saya jugaklah kiranya. Sama batch time study kat Akademi TV3 dulu. Sekarang dia dah ada anak pun, umur sethn setgh. Gila lama x jumpa dia. Huhuhu. Lepas duduk berbual dalam 1/2 jam, kitaorg mintak diri nak balik dulu.

Saya nak singgah Jln TAR. hehehe... itulah tujuan mengejar masa sbnrnya... :)

Sampai kat Jln TAR tu, parking kat dpn City One Plaza. Masuk Semua House, tukar baju sesiap. Pastu baru pegi jenjalan kat situ. Niat saya nak carik tudung utk tambah stok dekat Charisma Boutique tapi bila dah tgk kain2 kat dalam tu, terus cancel niat carik tudung. So, saya pun memborong la kain cotton kat situ. 30 pasang gak saya borong kat situ. Yg best, kalau tak habis jual boleh tukar. Bila2 pun takpe kata akak tu.


Baru nak pilih2 kain...


Dah start mengombah kain2 yg dirasakan berkenan... hehehe...


Haihhh... mmg rambang mata lah tgk kain kat sini... huhuhu


Anak2 saya mmg sangat baik time nih... tak byk songeh langsung... :)


Then lepas dah pilih2 kain tu, saya round jln yg byk kedai tudung tu... saya dapat merembat shawl yg dah lame saya aim kat online tapi tak dpt beli... hehehe..
Lps dah abis round kat situ kite ke pasar malam Jln TAR pulak. But setakat round je lah, tak beli ape2 pun. Ingatkan nak makan laksa penang kat pasar malam tu, tapi takde tmpt kosong pulak... so, tak dapatlah rasa... Menurut kata adik saya, laksa penang kat situ sedap. Takpelah, next time saya dtg lagi ye... hehehe...

Lepas tu saya ajak diaorg semua balik. Ye lah, takut sampai JB lambat sgt pulak. Tapi adik saya ajak gi makan sup kat Doraisamy. Saya pun ikut jer lah. Sampai kat Doraisamy, saya order sup burung puyuh, adik saya sup gear box, cik abg saya pulak order sup campur... Sblm sup sampai, kiteorg pekena nasik lemak dia dulu. Tapi yg tak bestnya, nasik lemak dia agak jelantah means tak cukup masak. Tapi disebabkan dah beli, makan je lah kan. Sup dia mmg best, cumanya saya tak dpt nak mengabiskan sup sbb anak dara saya dah start nangis, maybe ada kucing main2 kat kaki dia gaknya, then tercakar kaki dia. So, dia menangis cam hape jer... geram gak tgk... huhuhu...

Saya suh hubby saya cepat2 makan, sbb saya dah tak boleh tahan dgn anak dara saya yg nangis tak berenti2 tu. Lepas makan, bayar terus kitaorg gerak balik JB. Dari sana lebih kurang kul 8 kot. Tapi biasalah kan, jalan MRR tu jammed. Sampai tol Sg Besi dah pukul 9 mlm.

Lebih kurang sampai kat Seremban saya dah tertido. Tak larat betul mata saya ni.
Tiba2 sedar dah sampai kat tol Skudai. Tgk2 jam dah pukul 12tgh malam. Hmmm... ni mesti cik abg rempit la nih. So, saya sampai umah lebih kurang dlm 12.20tghmlm.

Balik tu terus mandikan anak2 saya, kebetulan diaorg dah segar mata gaknya sbb baru bgn tido (sepanjang perjalanan diaorg tido). Lepas tu saya pulak bersih2 kan badan. Dah siap semua terus tido. Barang pun tak kemas... Penat gila rasa... huhuhu....

Esoknya saya pegi rumah makcik kat Singapore pulak. Tapi, nnt saya sambung citer kat entry lain pulak la ek. Tak sempat dah nak menaip...

Friday, September 17, 2010

Hari raya saya (Part 2) :-)

Salam lebaran buat semua :)


Kejap je harini dah masuk 8 Syawal, lebih kurang seminggu kita semua dah beraya.

Saya belum habis lagi beraya rumah sedara-mara. Takpelah, raya kan sebulan. InsyaAllah sempat nak habiskan beraya umah pakcik makcik & sahabat semua. :)

Phewww… Lambat benor saya nak update citer hari raya kan. Blog2 lain semua dah berzaman update cerita raya masing2. Bukan apa, mood nak menaip tu belum mari. So, harini bila mood tu dah mari barulah syok sket nak berstory mory :p

Oklah, haritu dah layan gambar kan…. Harini kita layan story sket la ek.
As u all know, tahun ni saya beraya kat rumah family cik abg. Tak jauh mana pun, balik Sri Medan, Batu Pahat je. :)

Saya ada kat sana dari sehari seblm raya sampai raya ke 4. Tu pun raya ke 4 round umah kawan cik abg kat sana dulu baru bertolak balik JB. Sampai umah dah dekat nak maghrib jugak.

29 Ramadhan

Dua hari seblm raya, saya masih kerja. Tapi saya kerja ½ day je lah. Sbb ada lagi kuih yg x siap. So, balik dari kerja tu saya siapkan lagi sejenis kuih & buat kek coklat utk bawak balik kg. Semua tu siap dah pukul 6ptg, tp kek belum siap bakar lah. Sementara tu ajak cik abg pegi bazaar for the last time before balik kg. Pegi bazaar dekat dgn rumah je, tp mostly dah tak ramai yg berjualan. Saya pun beli sket2, terus balik rumah. Tunggu waktu nak berbuka tu rilek2 kejap. Lepas berbuka, start packing barang utk balik kg esoknya.

Jenuh packing barang, berjam jugaklah saya sort bebaju saya, cik abg & anak2 saya. Haihhh… macam nak balik kg seminggu gamaknya. Huhuhu… Tapi dah namanya pun raya, haruslah banyak baju yg nak dibawak kan. Sampai cik abg saya kata, “bawak la satu almari tu yang, senang sket” huhuhu… Hampeh kan.
Saya siap packing barang dah pukul 12 lebih jugak. Mane tak lambatnya, lipat baju sambil tgk TV, mmg lambat la keje siap. Hehehe..
Sblm tido, kunci jam kat henpon utk bgn sahur. Ingatkan nak ajak anak bujang saya tu puasa for the last day esoknya. Tapi, saya tak dengar langsung bunyi alarm kat henpon tu bunyi. Tu la padahnya bila tido lambat. Padan muka saya. Kitaorg tak bgn sahur for the last day puasa tu. Gara-gara kesiangan. Celik mata tgk hari dah terang.

30 Ramadhan

Pagi tu bgn terus bersiap2 utk balik kg. Tapi gitu gini, dekat tghari jugak saya bertolak balik sana. Anak dara saya tu pulak demam on/off, selera makan pun takde. So, sblm balik tu singgah drive-tru Mc D and belikan dia bubur. So, suap dia makan dlm kereta. Alhamdulillah, berselera sket dia makan. Saya takut gak kot2 dia merengek je dlm kereta. Tapi nasib baik lepas makan tu dia tido je sepanjang perjalanan.

Sampai je kat kg, saya tgk family in-law saya rilek je, tak macam org nak sambut raya. Cuaca toksah cakap lah. Panas giler. Saya yg masih mengantuk ni, just nak lelapkan mata. Lepas bagi anak dara saya ubat, terus tidokan dia semula. Saya pun apa lagi, ikut anak dara saya belayar. Hehehe… Hubby keluar, dia kate nak carik kedai repair air-cond keta. Keta tu air-cond ada problem, almaklum keta dah “season” mmg la byk problem. Saya pesan kat dia belikan kek birthday Damia sekali. Pas dia keluar tu, dlm sejam lebih dia balik semula. Then hubby kejut saya yg tgh tido lagi, saya tanya dia “cepatnya repair air-cond?” dia kate kedai tutup. Patutlah cepat dia balik. Lepas tu dia ajak saya round2. Saya ok jer lah. At least kalu duduk dlm kereta takde la kepanasan. Pusing punya pusing, singgah bazaar kat mane tah. Lupa pulak nama tempat tu. Ada jugak la org meniaga, tapi dah x ramai. Beli juadah berbuka sket2, then balik semula. Jenuh carik org jual air batu. Semua tempat dah habis. Sampai rumah, org dah berbuka. MIL saya suruh kitaorg cepat2 batalkan puasa.

Lepas berbuka, saya duk layan anak dara saya yg demam tu. Merengek je dia. Taknak dengan org lain langsung. Saya pun takleh buat benda lain la. Nasib baiklah MIL saya takde masak2 utk raya. Lepas anak dara saya tido, saya tgk tv sorang2. Anak bujang saya & pakciknya sibuk main bunga api kat luar. Si pakcik bakar mercun bola. Aduiii, takleh tahan sakit telinga dgr bunyi mercun meletup sana sini. Huhuhu… Cik abg saya plak duk layan kawan dia dtg umah, memasing sibuk ngan gadget diaorg la kan. Saya malas la nak amek port. So saya layan tv je lah… hehehe..

Lepas tu saya pun tak tau bile masa kitaorg masuk tido. Rasanya dlm kul 12 kot, lepas tgk Sampaikan Aidilfitri, tu pun tgk tak habis rasanya.

Pagi Raya (1 Syawal)

Esoknya, cik abg saya kesiangan lagi. Padahal dia dah kunci jam nak bgn pagi. Saya pun tak sedar hari dah siang. Adehhh… subuh kelaut la jawabnya. Mana taknya, pepagi hujan dah turun. Sejuk je rasa. Tu yg tak perasan dah pagi. Huhuh…
Kiteorg sedar tu pun bila MIL ketuk pintu bilik, tgk2 jam dah pukul 8am. Alamak, baju melayu cik abg saya tak gosok lagi ni. Kelam kabut saya gosok baju dia, pastu dia pun kelam kabut mandi & bersiap2 utk pegi semayang raya. Anak bujang saya nak ikut ayahnya, tapi saya x sempat nak siapkan dia. Muncung kejap la mulutnya tu. :)

Lepas siap menggosok, saya siap2 kan anak2 saya. Hmmm.. Anak dara saya still demam. Hati dah mula risau, sbb dia dah demam masuk 4 hari. Dah makan antibiotic 2 hari pun still demam lagi. Biasalah anak dara tu kalau demam, sure merengek je. Then bagi dia ubat. Ubat dah jalan demam dia kurang sket. Tapi mengamuk ajak nak jalan. Almaklum semua org dah pakai baju cantik, dia ingat nak pegi jalan lah tu.

Pagi raya tu takde aktiviti apa pun. Lepas cik abg balik sembahyang, saya siap2 smua pastu amek gambar, pastu makan, pastu duduk tgk tv. Haihhh… sgt membosankan. Lupa nak citer, kitaorg makan nasi goreng je. Pastu mlm semlmnya PIL saya buat lepat pulut & ada jiran kasi rendang daging. So, kitaorg makan tu jer lah. Nilah salah satu reason saya x suka beraya kat umah PIL saya. Sbb suasana raya dia tak meriah cam kat rumah mak saya. Nasib baiklah saya dah biasa dgn suasana pagi raya camnih, dulu masa x tau rasa nak menangis je pagi raya makan mee goreng. Huhuhu.. sedih betul time tu. Tapi skrg dah tau, tak kisah sgt lah.

Lepas makan & rilek2, kiteorg potong cake birthday anak dara saya tu. Hahaha. Berebut nak tiup lilin ngan abg dia. Lagi lawak, ayahnya baru je pasang api kat lilin tu, tak sempat nak buat apa anak dara saya dah tiup dulu. Hehehe. Saya cakap ngan anak dara saya “Adik lepas potong cake ni cepat2 baik demam ye” hihihi… saje je cakap camtu, sbb duk risau dia demam je. Takut kena tahan kat ward, dah la hari raya. Jenuh la kalu kena masuk ward.

Lepas tu saya keboringan tak tau nak buat apa. Jadik tido je lah aktiviti dlm list. Hahaha. Cuaca hari tu pulak mendung je, dari pagi hujan lebat sampai ke tengahari. Ptg baru hujan berhenti. So, mmg syoklah tido sejuk2 camtu. Heheheh…
Malam tu barulah keluar beraya kat umah sedara area2 situ. Anak dara saya masih demam, saya cakap ngan cik abg “kalau esok mia tak baik demam jugak, kita bawak dia pegi hospital la”. Cik abg angguk je. Yelah, risau demam on/off, tak nak makan, tak nak susu. Kurus dah anak dara saya tu. Malam tu sblm tidokan bagi dia ubat lagi. Masa tido tu badan dia still panas lagi. Saya mmg dah nekad kalau dia still demam, esoknya saya nak bawak dia pegi hospital. Ubat antibiotic mmg dah abes terus. Tapi demam tak baik2 lagi. Mmg risau tahap gaban dlm hati ni.

2 Syawal

Bangun pagi tu, benda pertama saya buat ialah rasa dahi anak dara saya. Alhamdulillah, demamnya dah takde. Tapi saya still risau jugak. Takut demamnya berulang lagi. Saya monitor suhu badan dia sampai pukul 10am. Lega sangat bila sampai tengahari demamnya dah kebah. Dah tak merengek lagi. Senang hati. Lapang dada. :)

As usual aktiviti raya ke2 sama jugak macam raya pertama. Tapi raya ke2 saya dah malas nak pakai baju raya. Sbb kepanasan dah melanda. Takde buat apa2, just duduk kat rumah tunggu org datang. Tapi takde pulak tetamu yg datang. Kalau ada sorang dua je.

Saya ajak cik abg pegi beli bubur utk anak dara tu. So, keluar la pegi ke Mc D kat Bandar BP. Sblm tu saya singgah Carrefour dulu carik barang sket kat sana. Lepas dah beli barang yg nak tu baru lah queue utk beli bubur tu. Dah la byk keta kat drive-tru nya. Air-cond pulak buat hal, angin je kluar tapi tak sejuk. Lepas tu anak dara saya ni pulak dah start melalak. Kepanasan + kerimasan membuat saya nak kemarahan. Huhuhu. Dah tak boleh sabar je rasa dgr anak dara tu nangis. Ayah dia pun dah rimas jugak, so apa lagi. Anak dara tu kena marah la kan. Lepas kena marah baru nak berenti nangis.
Bila dah tiba giliran kitaorg order, sgt hampa bila bubur dah abes. Aduhai… baru pukul berapa bubur nasik tu dah abes. Hmmm… kesian anak dara saya tu. Tapi nasib baik dia still nak makan kentang goreng. So, at least ada jugak la kabohidrat masuk kat dlm badan dia tu. Saya risau sbb dia kalau tak makan terus, mesti nnt dia komplen sakit perut. So, bila dia dah nak makan sket tu lega jugaklah hati saya nih. Lepas tu balik rumah, lepak2 kejap, saya tidokan anak dara saya tu. Saya just baring2 sambil tgk tv, terlelap kejap dlm 10min rasanya.

Malam tu baru keluar beraya ke rumah sedara lagi. Tu pun sambung dari semlmnya. Sekejap je keluar, rumahnya pun dekat2. Jalan kaki je.

Kesimpulannya, raya ke2 kat sane still boring. So, bila boring, kuranglah ceritanya. Huhuhu..

3 Syawal

Raya ke3 ni baru best sket. Family saya dari JB plan nak datang. So, MIL saya sibuk la nak masak2 utk diaorg makan tengahari. Tapi hari tu jugaklah ramai tetamu yg datang. So, saya cakap ngan MIL saya biar saya take over tugas masak2 dia. Biar dia layan tetamu / sedara yg datang. Saya masak lauk yg MIL saya suruh masak. Tak byk lauk pun, just asam pedas ikan & goreng sayur. Yang lain2 tu mak saya dah masak dulu.

Dah la panas, duduk dapur lagi lah panas. Bila family saya sampai, diaorg tgk muka saya, katanya muka cam kena bakar, merah + gelap. Huhuhu. Nak buat camane, dah rumah tu mmg panas pun. Mana tak panasnya, atap zink direct atas kepala. Cuma bahagian ruang tamu je ada siling. Bhgn tengah & dapur rumah semua atap zink. Kalu bukak kipas laju2 pun tak guna, sbb akan rasa angin panas je.

Lepas diaorg dah makan2 semua, diaorg nak pegi beraya kat umah kakak kepada adik ipar saya dekat dgn UTHM. Saya pun apa lagi, tergedik2 la nak ikut. Bosan duk kat umah je kan. Saya siap dgn kadar sepantas kilat. Siapkan anak2, mekap cepat2 pastu terus keluar. Fuhhh.. lega dapat duduk dlm air-cond. Pegi beraya tu kejap, then balik umah semula. Memula cik abg kata nak singgah raya rumah kawan dia, tp kawannya takde pulak. So, kita balik umah straight je lah.

Malam tu, sambung beraya rumah sedara mara cik abg for the last night. Dapat la pergi dua rumah lagi. Ok, habis beraya kat kampong. Cukup semua rumah kita dapat pergi. Mlm tu jugak saya packing barang utk balik esoknya. Yeayyy! Hati dah berbunga riang nak balik rumah… Hehehe…

4 Syawal

Pepagi lagi saya dah bangun, sbb kononnya cik abg kata nak bertolak balik pagi. Saya ni pun ye ye lah siapkan semua beg & letak kat luar pintu bilik. Sekali, mak mertua saya kata “tunggu abah balik keja tghari ni baru balik ye”.. ishhhhhhh… ada saje halangan nak balik awal. Huhuhu… Ayah mertua saya dah start keja rupanya. Hmmm, nak tak nak kena gak la tunggu abah saya balik makan tengahari.

Saya gosok bebaju yg nak pakai balik nnt, sbb cik abg kata nak singgah umah kawan dia sblm balik JB. Siapkan anak2 dulu, then baru saya bersiap. Dlm masa tgh bersiap tu abah pun balik. Time tu dlm kul 11 lebih kot. So, kitaorg pun pack semua barang masuk kereta. Salam2 mintak maaf semua, terus gerak pegi umah kawan cik abg kat Bandar Batu Pahat. Duduk beraya kat rumah dia baru kejap, anak dara saya dah sibuk “jom, jom” ajak balik. Huhuhuh… pastu cik abg ajak kawan dia tu pegi beraya ke rumah sorang lagi kawannya kat Senggarang. Anak2 saya sepanjang perjalanan tu tido. Saya pun tertido jugak dlm kereta. Bila sampai pun anak2 saya still tido, kesian pulak nak bangunkan diaorg. So, cik abg suh saya tunggu dalam kereta. Dia & kawan dia je lah yg masuk beraya kat dlm. Saya ni kat dlm kereta tak tau nak buat apa. Saya bagi chance sejam kat cik abg duk dlm rumah. Lepas tu saya call ajak balik. Jenuh nak tunggu dia turun, dua kali call baru la nak balik. By the time cik abg sampai kat kereta, anak2 saya semua dah bangun.

Kitaorg bertolak balik dr Senggarang dlm pukul 4pm, cik abg kata nak ikut jalan pontian je, taknak masuk highway. Saya ok jer, at least lalu jalan lama boleh tgk rumah2 org. hehehe..
Sampai kat rumah dlm pukul 6pm jugak. Haihhhh… lega betul bila dah sampai rumah sendiri. Err.. walaupun tu rumah mak.. Hehehe…

Hmmm.. cukuplah saya bercerita takat ni dulu, dah panjang pulak saya menaip ni. Tu lah dia, mood nak menaip mari sampai panjang berjela bercerita. Hahahaha…

Next time kita sambung story lagi. :)

Wednesday, September 15, 2010

Hari raya saya :-)

Layan gambar dulu ek.... story kemudian :)

Abg Danish - sibuk ngan kain samping dia :)


Adik Damia - Demam ; mood x berapa nak ok :(


Dia mmg suka buat jari dia camtu, tak tau nape.. hehehe...


Tak tau la gaya apa yg Abg Danish ni nak buat sebenarnya... :D


Yeayyy!!! Dapat duit raya dari atok :D

Bergambar dgn atuk je, nenek sibuk kat dapur... huhuhu...

Tgh berangan ape tu cik abg oiii.. hahahaha....


I just love this pic. :)


One family
- pic spoil sbb Damia nangis, dia nak ajak org pegi jalan sbb smua org dah pakai baju cantik, dia takut kena tinggal... huhuhu....

Haihhh... kembang btol mak dia nih... tah bile nak kurus gaknya... huhuhuhu...

Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Happy Birthday my lil princess :)

Diam tak diam kita dah hampir ke penghujung Ramadhan 2010.
Sekejap betul masa berlalu kan. Haihhh.. rasa sedih pulak nak meninggalkan bulan ramadhan. Tak tahu la tahun depan jumpa lagi ke tak.

Saya percaya semua kat luar tu dah siap persiapan rayanya. Sama jugak macam saya. :)
Cuma tinggal nak buat lagi sejenis kuih & nak packing barang utk balik kg esok pagi.
Tahun ni turn raya kat kg en.abg, jadiknya baju kena packing banyak sebab saya malas nak membasuh kat umah MIL. Takut hujan berterusan & baju tak kering. Leceh. Baik saya ambik langkah selamat dgn bawak lebih banyak baju. :)

Hari ni saya masih bekerja, tapi cuma 1/2 hari sahaja. Pukul 12tgh hari nanti cik abg saya jemput balik.
Cumanya cik abg saya masih bekerja seperti biasa sampai petang.

Saya beraya kat kg cik abg cuma 3 hari je. Cuti tahun utk bulan ni dah habis, so terpaksalah naik keja awal. Hari Selasa depan saya dah kena kerja. :(
Kawan2 saya kat opis ni semua naik keja hari rabu. Tapi tgk lah, agak2 saya belum ready nak keja, saya buatlah apa2 yg patut... Hehehehe...

Hmmm.. esok (09/09/2010) birthday lil princess saya. Umurnya genap 2 tahun, tapi kesian dia dah dua hari badan dia dedar je. Macam demam tapi tak panas sgt. Bagi ubat demam pun camtu jugak. So, balik keja nanti saya nak bawak dia pergi klinik. Nak kena bagi antibiotik la nampaknya.
Esok birthday dia, last day puasa pulak tu, kami cadang nak belikan dia kek. Kesian anak dara saya tu, belum pernah celebrate birthday dia lagi. Camane nak celebrate, lahir dalam bulan puasa. Maknanya 2 thn la dia sambut birthday dalam bulan ramadhan. :)
So, this year rasanya just buat small celebration je lah. Just within our family members, dekat umah atuk kampung :)
Lama dah tak menempek gambar princess saya ni, kat bawah ni ada few pics gambar dia :)

Melaram dgn shades Mommy (^_^)

Susah nak ambik gambar dia sekarang...

Anak dara ni pantang tgk Mommy dia mekap2, kompem nak org mekapkan dia sekali :)

So my darling princess Nur Damia Raihanah, Happy 2nd Birthday. Moga anak mommy membesar dgn menjadi anak yg solehah, hormat org tua, pandai jaga diri & jadi org yg berguna pada keluarga & juga negara ye. :)
Err... Mia dah besar nanti nak jadik apa? Mommy suggest Mia jadi fashion designer ya. Mommy minat dlm fashion, tapi mommy tak pandai. So, Mia take over mommy nya minat boleh? Hehehe... Tu pun kalau Mia suka la, kalau tak suka tak apa. Tapi, kalau Mia betul2 nak jadik fashion designer, jadi lah pereka fesyen busana muslimah ya. InsyaAllah, Mia boleh buat. :) Aminnnnn... Mudah-mudahan termakbul la doa Mommy ni ya. (^_^)

Oklah, saya pun dah takde mood nak menaip lagi... Hati ingat kat rumah je, tak sabar nak balik tengahari karang. :)

Last but not least, saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin buat semua pembaca blog saya ni (errr... ada ke orang baca.. huhuhu).

Saya tak pandai nak buat kad raya sendiri, so saya buat yg seadanya sahaja :-)

Thursday, September 2, 2010

tiadakah???

Company ooohhhhh company...

Adakah anda tidak perasan bahawa gaji 1/2 bulan tu tak cukup utk kami sambut raya?
cubalah anda bertimbang rasa sedikit utk memberikan kami gaji yg pertengahan bulan tu dihimpun sekali dlm gaji awal bulan nih.

Bukannya byk sgt... kami ni betul2 nak guna duit utk belanja hari raya...

Diharap en.company dapatlah mempertimbangkan permintaan kami ni hendaknya.

Sekian dari kami yang mengharap adanya 1/2 bulan gaji awal dr pihak company.

Wednesday, September 1, 2010

M.E.N.G.A.N.T.U.K

Inilah padahnya bila "terkurang" tidor. Sampai opis dgn mata sembap & black circle around my eyes.
Arrgghhh... rasa cam mata panda bila tgk kat cermin. Haihhh... Saya akan make sure lepas raya ni saya akan mendapat tido yg cukup.

Malam merdeka haritu, saya tido lambat. Dalam pukul 1.30am. Bukannya saya pegi countdown yek. Saya berbuka puasa kat luar dgn adik-beradik saya, afterwards kitaorg decide nak pegi pasar borong pandan. So, bertolak la ke sana. Sampai sana, org dah ramai. Nak cari parking pun payah. 3 kali gak pusing kat situ. Last2 letak je la kereta kat tmpt yg sepatutnya diletak. Nasib la, dah org lain pun buat, kita pun ikut je lah. Hehehe...

Saya takde membeli sangat, just tgk2 and sekali ternampak shawl yg saya berkenan kat tenet. So, beli satu shawl tu je lah. Ada jugak shawl lain yg saya berkenan, tp disebabkan harganya yg agak mencekik darah, so saya x beli. Tapi tu lah masalah saya ni, balik umah duk teringat je. Haihhh... Mmg nak kena beli gak la nmpknya, kalu tak sampai abes raya pun saya akan duk ingat je kat shawl tu. Macam2 ada kat sana. So, sesapa yg duk JB and nak carik kelengkapan hari raya, boleh la shopping kat sana. Harga pun oklah, takde lah mahal sgt. Sedang elok pada saya.

Pusing punya pusing, jam dah pukul 11pm. Cik abg dah ajak balik. Sampai rumah dalam kul 11 lebih, anak2 saya dah tido rupanya. Lepas bersihkan badan, mata saya x mengantuk lagi. So, saya duduk depan TV temankan cik abg saya menonton and saya pulak sambung jahit manik kat baju kurung anak dara saya. Sebab tu la saya tido lewat, konon ingatkan esoknya tak kerja. So, saya pun takde lah nak masuk tido awal.

Esok paginya lebih kurang pukul 7.30am saya dah terjaga (saya x bgn sahur sbb saya x bole puasa). Bila dah terjaga tu, mata dah takleh nak lelap semula. Anak2 saya pun dah bgn, so saya pun bgn la jugak. Saya sambung jahit manik lagi. Hehehe... Kemaruk menjahit manik plak saya sekarang ni. Tapi kejap je lah. Lepas dah siap satu baju tu, saya bersihkan diri. After that, sambung buat kuih pulak. Macam2 saya ni kan. Jahit manik lah, buat kuih la. Macam2... Nak raya kan, so macam2 benda la saya nak buat. :)

Buat kuih leceh ni mmg menduga kesabaran. Patutlah org jual kuih almond london tu mahal ek. Sebab nak membuatnya leceh yg amat. Nasib baik saya x boleh berpuasa, jadik takde la saya lepak sgt. And nasib baik jugak mak saya and pembantu rumah tolong sikit2. Saya start buat kuih dari tengahari then siapnya lebih kurang lagi sejam nak berbuka. Punyalah lama kan. Ni pun ada lagi few jenis yg saya nak buat. Semlm dah x larat nak sambung, so saya stop terus.

Semlm saya tak ke mana2, memula ingatkan nak ajak cik abg pegi City Square, tapi disebabkan kuih saya tak siap lagi so cancel lah. Hmmm... tunggu gaji clear baru leh jalan2. Kalau tak buat sakit hati je jalan2 tapi takleh beli apa2. :)

Dah abes menaip entry ni, mata saya dah agak segar sket. So, baik saya sambung buat keja :)

Monday, August 30, 2010

Cerita kisah nak raya (^_^)

Wahhhh... agak lama saya x update blog ye. Hmmm, bukannya bz pun, cuma macam takde idea je.
Kadang tu ada niat nak menulis, tapi kemalasan melanda pulak. Camtulah saya. :)

Tinggal lebih kurang 10hari je lagi semua umat Islam akan menyambut Syawal. Kompem ada yg tak sabar nak beraya kan. Saya biasa2 je. Takde la excited sangat, cuma anak saya je lah yg duk bertanya, "Mommy bila kita nak raya?" hehehe.. puasanya separuh hari, tapi tu pun cuma 3 hari je. Hari lain2 tu saya x suruh pun, sebab takut kat sekolah nanti dia x tahan tgk kawan2 nya makan. Takpelah. Saya pun taknak paksa dia sangat. Dapat puasa 1/2 hari utk 3 hari tu pun jadiklah. :)

Kalau nak ikut cerita persiapan raya ni, alhamdulillah. Dah settle kot, tinggal nak ambik few baju lagi kat tailor. Utk anak2 semuanya dah settle. Saya pulak telah merajinkan diri utk jahit manik kat baju kurung anak dara saya. Tu pun tak siap lagi. Alaa.. jahit yg simple2 je.. Saya tak reti nak jahit yg cam org sekarang jahit kat baju ready made tu. Gila lawa la diaorg jahit. Saya rasa, kalau saya ni ada masa nak jugak jahit camtu kat baju saya. Hehehe... berangan jelah kan.

Semlm saya dah buat sejenis kuih raya. Saya buat tart nenas. Tgh2 buat tu, boleh pulak jem nenas tu tak cukup. Terpaksa lah saya memujuk cik abg pegi kedai utk beli lagi 2 biji nenas. Then, prepare jem nenas tu kejap, lps jem tu sejuk baru saya start bakar kuih semula. Alhamdulillah, dah siap sejenis kuih saya. Kalu ikut perancangan, saya nak buat 6 jenis. InsyaAllah, kalau berkesempatan lah. Memandangkan esok cuti Hari Merdeka, boleh la saya sambung buat kuih lagi. :)

Tahun ni giliran saya beraya di kampung cik abg. So, 2 hari seblm raya tu saya akan bertolak balik sana lah. Habiskan last day puasa dgn berbuka kat umah mertua saya di kg. Kebetulan last day puasa tu jugak birthday anak dara saya yg ke 2 thn. Saya rasa cam nak buat something utk dia haritu. Tgklah camane nanti. Citer pasal raya kat kg cik abg, bukan saya tak suka raya kat sana. Tapi suasana raya kat sana tak seronok, tak meriah, tak sama cam beraya kat rumah mak saya. Malam raya, mak mertua saya pukul 10pm dah masuk tido, tambah pulak saya sorang je menantu kat rumah tu, maka takde kawan nak bersembang la. Sedangkan kalu beraya kat rumah mak saya, malam raya la yg paling seronok. Berkumpul dgn adik beradik, masak2 sampai tgh malam, tgk tv rancangan best2... paling best channel Suria Singapore. Mmg best la rancangan malam raya dia tu, tapi sejak antena tv kat umah tu patah, dah tak dpt tgk tv :)...seronok beraya kat umah mak sendiri kan. Hmmm... takpelah, disebabkan dah agree utk buat sistem giliran, so kenalah ikut. :) Tak lama pun saya kat sana. Hari raya ke3 nanti saya dah balik rumah saya semula. Hehehehe...
Tapi takpe, mlm raya nanti saya nak ajak cik abg pegi parit sulong ataupun bandar Batu Pahat, ronda2 kat sana. Tgk apa2 yg menarik utk dibeli sebelum raya. Mesti ada org buat jualan murah2 kan... :)

Hmmm... tulis panjang2 tapi takde gambar tak best jugak kan. Oklah, saya berenti dulu. Tapi sebelum tu, saya nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YG KE 53 utk semua org yg tersinggah baca kat blog saya ni ya.

Friday, August 20, 2010

A Belated Birthday to ME!

*pics from google

Hahaha.. baca tajuk mesti korang dah tau kan... Entry ni patutnya buat semlm, tp disebabkan semlm saya bercuti & byk keja perlu disettlekan, maka tak berkesempatan utk saya buat entry ni.
Khas utk saya sahaja ye. Hehehehe...

Semlm (19/08/2010) merupakan tarikh ulang tahun saya yang ke 29 (huhuhu terasa dah tua pulak). Alhamdulillah, saya masih diberi peluang utk bernafas di dunia ini, diberi peluang utk bersama org2 yg saya sayang, diberi peluang utk melihat anak-anak saya membesar dan juga diberi peluang utk terus merasa nikmat yg telah DIA kurniakan. Aminnn.. Saya amat bersyukur sangat.

Semlm jugak seharian saya tak online. Bila dah malam, saya bukak Facebook, wahhhh... banyaknya Birthday wishes dari kawan2... Rasa terharu sangat. Terima kasih banyak2 pada mereka semua. Saya amat2 menghargainya. :)

Aktiviti saya semlm, dari pagi saya keluar, pergi Pasar Pagi Khamis kt Sungai Tiram. Mak ooiiii, org punya la ramai. Tujuan saya utk carik stok tudung utk dijual. Haiihhh, sampai nak pitam rasanya. Bayangkanlah, dari pukul 9 pg saya kat situ, sampai la ke pukul 11pg. Nasib baiklah jumpa dgn tudung yg saya berkenan. Hehehe.. Lepas pergi pasar pagi tu, saya uruskan pembatalan daftar darjah satu anak saya di Sekolah Mount Austin & daftar dia semula ke Sekolah Taman Pelangi Indah. Nasib baik permohonan saya terus diluluskan, kalau x jenuh la nak ke PPD utk buat urusan lain2 tu. So, officially tahun depan anak bujang saya akan bersekolah darjah satu. Huwaaaa, cepat sungguh masa berlalu. Tak lama lagi anak saya dah nak sekolah pulak. Huhuhu. Tapi saya agak bangga jugak la dgn anak bujang saya ni, alhamdulillah.. Dia dah boleh membaca, kalau Bahasa Melayu tu lancar la jugak, tapi kalau Bahasa Inggeris tu agak slow sikitlah. Cuma boleh la dia baca simple words. :)
Menurut kata kerani kat sekolah tu semlm, bulan 12 nnt dia akan panggil murid utk ambik periksa, tujuannya adalah utk menentukan kelas masa naik darjah satu nanti. Hmmm... hopefully Danish boleh buat dgn baik. Aminnn...
Ok, lepas settle hat tu. Saya pegi pejabat pos kat Jusco Tebrau pulak utk poslaju shawl yg customer beli. Cik abg saya tunggu kat parking luar je. Haihhh, ramai org kat situ. Tunggu setengah jam, baru sampai giliran saya. Lepas siap tu, saya balik semula ke kereta. Cik abg kata kereta rosak pulak. Adehhh... Masa dia tunggu saya tu, temperature naik, so dia matikan enjin. Bila nak start balik alarm bunyi, dah tu enjin tak boleh hidup. Dia call kawan dia yg keja kat HSI, then bila kawan dia sampai, pasang jumper kat battery keta.. Alhamdulillah, keta dah boleh start semula. Cik abg saya kata "nasib baik bukan starter yg rosak" huhuhu.. Kalu starter yg rosak, mmg kena panggil tow truck la jawabnya.

Oklah, lepas tu kitaorg pun balik. Janji dgn anak2 nak bawak diaorg keluar jalan, ingat nak carik songkok & samping utk si abang & kasut "ladies" utk si adik. Pastu cik abg saya kata dia penat & dia ajak keluar hari Sabtu je nanti... Oklah, saya pun dah malas nak keluar sbnrnya... Penatkan ke hulu ke hilir...

Lepas cik abg saya berehat tu, saya tanya dia nak gi bazar tak? Dia kata jomlah. Ingatkan nak gi bazar dekat kawasan tu je. Rupanya dia ajak ke Kg Melayu Majidee. Saya mmg suka bazar kat kg melayu tu. Boleh kata semua makanan yg saya beli kat situ tidak mengecewakan. Tak kira la dari segi rupa atau rasa. Cuma ada mahal sket la kuih-muih yg diaorg jual. Kalau kat bazar2 biasa tu, 3biji kuih = RM1.00 kan, tapi kat situ 5biji = RM2.00. Walaupun harganya agak mahal, tapi x rugi membelinya. Mmg sedap. Saya tak kisah kalau keluar duit lebih sikit utk dapatkan rasa makanan yg sedap. Saya rasa semua org pun sama. :)
Kitaorg pergi sekejap je. Lepas beli sikit2 apa yg patut, terus balik. Time on the way balik tu, saya mintak cik abg saya belikan saya birthday cake. hahahaha... Walau umur dah tua, tapi tetap mahu potong cake.. isk isk isk... Tapi saya takat potong cake jelah, takde nak tiup lilin bagai. Tak sesuai tau. :)
Ni dia kek yg anak bujang saya pilih :)


Amoi tu tanya, "Nak lilin berapa kak?" saya kata, tak payah lilin la... Amoi tu cam terkejut je lah.. Heheheh. Tak kuasa saya nak tiup2 lilin. Beli kek ni just buat syarat je lah. :)

Ok, panjang pulak story saya sambut birthday semlm ye. hahaha. Bukan ada apa2 sambutan pun. Cik abg saya pun takde kasi hadiah lagi. Saya tunggu je lah hadiah dari dia... :)

Monday, August 16, 2010

Persiapan raya :D

Baca tajuk cam x seswai je kan.. hehehe...
Yelah, harini baru je masuk hari ke6 kita berpuasa, macam awal sgt je nak citer pasal persiapan raya.
Tapi saya tetap nak story jugak... hahahhaa..

Utk kelengkapan anak2 saya, alhamdulillah... semuanya saya dah settlekan. Saya beli baju diaorg sket2 dr awal lagi. Beli dr awal thn then saya simpan utk raya. Mmg saya beli size besar sket lah kan. Kecuali utk anak bujang saya tu, takleh beli size besar sgt. Orgnya kurus, kot beli besar kang by raya takleh pakai lagi. :).. Tinggal benda kecik2 je lah yg belum siap utk anak2 saya. Baju kurung anak dara saya dah gi hantar tempah. tunggu masa nak amek je. Sat lagi saya nak call amoi tailor yg saya hantar tu. Kot2 dah siap boleh gi ambek dulu. :)

Sesaje lah saya nak tayang gambo anak bujang saya nan kurus sorang nih... hahaha.. org kalu tgk mak paknya tak caya yg tu anak saya. Sbbnya dia kurus, tp mak paknya kategori org besar :p...

Gambar ni baru je... semlm. Masa tunggu cik abg pegi sign document ape tah kat pemaju. Saya buhsan tunggu dlm keta, so saya main2 amek gambar la kat situ. :)
Semlm.. atas desakan cik abg saya yg ye ye nak ke Angsana, maka saya pun ikutkan lah permintaannya. Alang-alang dah nak ke sana, saya pun ajak la mama saya ikut sama. Maka kitaorg pun pergilah ke Angsana. Kalau kat JB ni, tempat paling org suka nak pegi time raya mmg Angsana la jawabnya. Semua ada kat situ. Macam-macam pilihan. Sedia jelah duitnya.. Tapi, disebabkan Singaporean pun suka shopping kat situ, maka harga barangannya jgn cakaplah ye. Mmg mahal2 belaka... Dari harga kuih-muih raya sampai lah ke baju raya. Mana kuih yg nampak menarik, coklat lebih mmg kompem harganya lebih dari RM25/sebalang. Baju raya pulak, yg mana cantik dan nampak ekslusif semuanya harga lebih dari RM100/sepasang. Semalam saya survey fashion baju raya kat sana (utk kaum wanita) mmg tgh "in" dgn kurung cotton. Tak kisah la kurung pahang atau pesak gantung. Mmg tgh top betul kurung cotton nih... Kurung moden chiffon pun ada, tapi x semeriah macam tahun lepas la. :)

Saya ni pd mulanya mmg takde tujuan utk ke sana, ikut je cik abg saya ajak. Tapi bila sampai sana, tahu2 je lah kan. Mana boleh kalu tak beli apa2. So, saya masuk kedai kasut (kebetulan kasut raya belum beli lagi :D). Tgk2 mmg banyak pilihan. Saya pun apa lagi, ambik peluang la nak beli kasut raya. Dan hasilnya, inilah pilihan saya:

Hehehe... org kedai tu kata kasut ni baru je sampai hari sebelumnya. So, mmg takde offer la. Huhuhu.. Memula mmg taknak beli, sbb tgk harga dia cam mahal je kan, tapi mak saya telah menanam ayat racun yg berbunyi "ala, sekali sekala je beli kasut mahal. pastu bukannya pakai sekejap je, kan boleh pakai lama" maka saya pun termakan kata2 racun dari mak saya tu. Huhuhuhu... Lepas dah try semua, saya pun nak gi bayar, tetiba cik abg saya datang kat kaunter and kata dia yg bayarkan... Fuhhh... Lega sungguh rasanya.. Hahaha.. Time kaseh abg :) Kalau tau abg nak bayarkan, ayang carik lagi mahal dari nih... Hehehee.

Korang mesti kata ape je kan kasut kaler merah. hahaha... Sbbnya saya nak matchkan dgn handbag yg juga cik abg saya belikan sblm ni. Handbagnya gini:


Kan match dgn kasut yg cik abg saya belikan semlm tu :)

Semlm ada nyanyian arab & persembahan tarian zapin kat Angsana. Danish suka tgk org2 menari tu, duduk kat depan x bergerak2, lepas tu siap cakap ngan saya "mommy, nnt kalu Danish dah besar Danish nak menari Zapin jugak eh" hahaha... saya iyakan aje lah... So, duduk tgk persembahan tu adalah dalam sejam jugak. Saja duduk hilangkan penat. Letih mmg letih, tambah plak pagi tu terbabas tak bgun sahur. Lagi lah letih badan. So, duduk tgk org nyanyi & joget zapin tu hilang la jugak letihnya. Lepas abis persembahan tu, anak bujang saya demam pulak. So, saya suh la hubby saya lepak kat mane2 restoren sementara saya and mama saya jalan2 keliling shopping complex tu lagi. Nasib baik time tu dah pukul 5pm and kitaorg mmg planning nak berbuka kat situ je, so mmg sedang elok la booking meja sesiap.

Saya tak beli apa2 pun, kecuali sepasang kasut utk basahan pergi keja. Kasut tu saya dah pakai pun harini. Tapi lupa pulak nak amek gambar kasut tu :).

Then temankan mama saya beli sepasang baju kurung moden yg sgt glam, saya tgk pun rasa nak je rembat sepasang, tp disebabkan harganya pun cukup glam, maka saya duk diam2 je lah ye.
Penat berjalan... saya and mama saya decide utk lepak kat restoren yg kitaorg dah booking tu. Duduk kat situ dari pukul 6ptg, sampai la tiba waktu berbuka dlm 7.15pm gitu. Badan Danish makin panas, takde ubat demam pulak. Then saya suh dia baring jelah. Sementara nak menunggu waktu berbuka tu, saya amek la gambar2 makanan yg kitaorg order. Ni lah antara menunya :-


Dari kiri milo sejuk utk danish, yg kaler pink tu smua sirap bandung fizzy.. sedap.. :)
yg depan tu ais kosong je lah & kurma sumbangan restoren tu..
ni gambar air sejuk je ingat nak amek, gambar air panas lupa... huhuhu...

ni je yg saya sempat amek... ni air kopi saya.. hehehe... :)

mushroom soup - best!

roasted chicken with black pepper sauce - mama saya punya, dia kata sedap :)

chicken chop with butter rice - cik abg punya, pun sedap :)

ni saya punya - beriani ayam... sedap sgt..

sbnrnya ada lagi makanan yg saya x sempat nak snap.. time tu dah nak berbuka, so enpon saya dah taruk kat tmpt lain... hehehe...

Ape2 pun, makan kat Imano's Cafe tu mmg sedap lah... semuanya pun sedap... bayar mahal sket takpe, janji puas hati kan.. :)


oklah.. saya nak sambung buat keja semula nih. Keja saya banyak nak settlekan. Hari Khamis ni saya nak cuti, so semua keja kena siapkan sblm saya cuti tu lah. Errr... rasa cam nak pegi KL balik hari je.. hehehe...

Bukan takde org yg boleh tolong cover keja saya, tapi x best lah kan.. keja sendiri nak suruh org lain yg tolong cover. So, ape2 pun saya mesti kena siapkan keja saya sendiri jugak. :)

Next time sambungs story pasal persiapan raya yg lain pulak. :)

Saturday, August 14, 2010

Tag and award from Eimma

Tq eimma sbb sudi tag akak.. hehehhe...

Sebelum jawab tag dari eimma nih saya kena explain sket la yek..
Saya jawab tag ni kat opis, so persekitarannya mengambil kira kat opis saje. Bukan tempat lain melainkan opis saya jua… heheheh…


Soalannya :

Soalan 1: Adakah anda rasa HOT..?
Jawapan : Disebabkan air-cond kat opis ni kadang2 x berfungsi dgn betul, time air-cond tu x betul mmg rasa HOT! Hampeh :(

Soalan 2: Upload wallpaper PC/laptop yg anda gunekan skrg?
Jawapan :


Soalan 3: Cerita pasal gmbar nih..?
Jawapan: Kat opis saya dilarang taruk wallpaper personal kat monitor, so gambar blank tu je lah yg boleh. Hampeh yg ke-2 :(

Soalan 4: Kali terakhir makan PIZZA..?
Jawapan : mmm… bulan lepas kot, hubby belanja makan Domino’s sblm balik kg haritu, tu pun sbb Danish yg beriya2 nak makan pizza :)
*saje nak menambah: Domino’s lebih sbb dari Pizza Hut.. hehehhe…

Soalan 5: Lagu terakhir anda dengar..?
Jawapan : kat dlm keta tadi, time nak gi keja tapi x ingat lagu ape la pulak…
*owhhh… saya perlu makan supplement utk menguatkan ingatan semula.. huhuhuh…

Soalan 6: Apa yg anda buat selain selesaikan tag nih..?
Jawapan: sambil buat, sambil berbual ngan officemate…

Soalan 7: Selain nama sendiri anda dipanggil nama ape..?
Jawapan: Owhh, saya ada byk name panggilan:-
Kawan sekolah panggil saya Azrin,
Kawan kolej panggil saya Yeen,
Kawan kat opis panggil saya Erin
Pakcik/makcik/sepupu/ panggil saya Along
Anak sedara panggil saya Aunty Erin :) *perasan cam Erin Brokovich lak kan... hahahha..

Soalan 8: Tag lagi 5 orang...
Jawapan :
1. Reactivatezul
2. Zura
3. Fiza
4. Kak Eja
5. Jan

Soalan 9: Siapa orang no. 1...?
Jawapan : kawan internet saya, kenal dia sejak dia kat Fotopages, masa tu saya pun active kat FP, skrg ni je dah active kat situ, kawan saya ni pun sama.. skrg dia active kat blog jugak.. gambar dia amek cantik2 :)

Soalan 10: Katekan sesuatu pada orang no. 5...?
Jawapan: saya suka koleksi kurung cotton ready made anda, baru cuci mata tgk kat FB aritu, encik suami saya kata “nak beli baju lagi ke?” dan saya telah jawab “takdelah, tgk2 je” huhuhu… saya kena KIV kurung cotton itu dulu…

Soalan 11: No.3 ade hubungan ape dengan sape...?
Jawapan: Fiza kawan tenet saya, penah jumpa sekali je dulu… dia shop online, kadang2 beli kat kedai ima, ima pun kawan tenet saya jugak, saya pun penah beli kat kedai online ima… senang citer kitaorg semua kawan tenet lah… hahaha…

Soalan 12: Bagaimana pulak dengan no.2...?
Jawapan: Saya kenal zura melalui ima, masa tu ima ajak zura join SPMC… owh… terkenang zaman dulu..

Soalan 13: Kata2 cinta dengan orang no.4...?
Jawapan: errr.. nak kate ape ek? kate cinta lak tu, xde idea betul kalu nak suh cakap cinta selain pd cik abg saya tu… huhuu…

Soalan 14: Berikan 5 fakta yg anda tahu pasal orang yang anda tag..
Jawapan :
1- yg pempuan smua da kawen, hat laki tu je masih bujang
2- Jan & Ima ada kedai online
3- Kak Eja baru pindah rumah
4- Zura preggy da 4mths++ kot
5- Zul keja kat Pasir Gudang, umah family kat KL

Hehehe.. terror tul saya kan… :D

Orang2 yg kena tag tu sila jawab ye... hehehe... tq.

Campur-campur story bulan ramadhan :)

Hmmm… harini dah masuk hari ke-4 umat Islam berpuasa. Rasa sekejap je kan, nanti masuk seminggu pulak… Pantas sungguh masa berlalu.


Anak bujang saya si Danish Irfan, setakat ni berjaya berpuasa utk separuh hari pd 2 hari pertama shj. Hari ketiga saya kejut dia bgn sahur, tp liat sangat nak bangun, padahal mlm seblm tu dia pesan pd saya suh kejut dia bgn… Hmmm… time tu saya pun dah terlambat nak bersahur, so saya biar je lah. Lagipun dia sekolah, takut kat sekolah nanti kawan2 dia makan, dia pun nak makan jugak. Takpelah, saya pun x nak paksa dia sgt, takut nanti dia rasa x seronok pulak kan, tambah pulak semlm dia demam, ptg dah ok tp bila mlm panas badan dia dtg lagi. So, bg dia makan ubat. Pagi ni dah ok lah, ikut ayah dia hantar saya gi keja tadi.

Hmmm… Harini, time sahur tadi pun saya terlambat bangun. Gara-gara tgk TV sampai tgh malam la nih. Cerita Volcano kat TV3, padahal dah penah tgk citer tu dulu… tetap nak tgk gak.. huhuhu…
So, saya x sempat nak kejut Danish bangun. Pagi tadi dia tanya saya “nape mommy x kejut Danish bgn”. Saya kata “mommy bgn lambat, tak sempat nak kejut Danish”
Masa hantar saya gi keja tadi dia baring je dlm keta, maybe tak sedap badan lagi gaknya. Tapi bila saya rasa kepalanya x panas. Takpelah, ayahnya ada kat umah, x kerja.. biar ayahnya yg monitor.

Anak bujang saya Muhammad Danish Irfan
Gambar ni dah lame, time kiteorg gi bercuti kt KL aritu :)

Sepanjang 3 hari berpuasa ni, sekali pun saya belum jejakkan kaki ke bazaar… hehehe… mintak2 dpt bertahan sampai hujung puasa. Kalu macam tahun lepas, ayah saya sakit & terlantar kat hospital sbb undergo chemotherapy treatment. Time tu mmg belum ada pembantu kat rumah. Kitaorg mmg x sempat nak masak2, so beli kat bazaar je lah. Lepas berbuka, pegi tgk ayah saya kat HSA pulak. Kalu HSI mmg dekat je ngan rumah, 15min dah sampai.. Ni kat HSA sana, mmg jauh lah. Tapi ada masa yg ayah saya kata x yah datang, sbb dia pun paham. Balik kerja penat, pastu nak berbuka lagi, pastu nak pegi tgk dia kat hospital lagi. Mmg rasa cam rushing sangat la time tu. Mak saya pun mmg lepak, x cukup rehat masa ayah saya ulang-alik hospital.

Alhamdulillah, sekarang ayah saya dah sihat sikit lah. Dia dah x nak buat chemo lagi, sbb dia x nak sakit. Setiap kali lepas buat chemo mesti ayah saya kena duduk spital 6-7 hari. Mmg dia x larat lah. So, dia amek alternative berubat cara tradisional and sekarang dia dah sihat sket dr dulu. Doktor suruh dia check camane cancer dia tu, tp dia xnak. Dia x nak ambik tahu katanya. Hmmm… setakat ni saya tgk ayah saya tu ok byk kalu nak dibandingkan dgn tahun lepas & dua tahun yg lepas… Alhamdulillah sangat2… 

Berbalik citer pasal pegi bazaar tadi kan, sbnrnya bukan la saya x teringin nak pegi bazaar tu. Mmg teringin, tp takut nanti saya “terbeli” yg bukan2. huhuhu…

Dlm byk2 bazar kat JB ni, saya cuma nak pegi yg dekat kg. melayu je. Sbb kat situ ada org jual nasi kerabu yg sgt sedap. Kalu nak beli mmg kena selit2 kat celah org ramai tu, kalu nak tunggu giliran, alamatnya sampai lauk dia habis pun x dapat beli.. hehehe.. anda boleh bayangkan la betapa sedapnya nasi kerabu yg org tu jual, bukan org johor yg menjual tu… org Kelantan, so no wonder la nasi kerabu dia sedap sgt kan 

Menu time bulan puasa ni yg paling saya suka ayam percik. Dulu kat bazaar kg melayu tu ada jual ayam percik yg sedap, tp thn lepas saya pegi gerainya dah xde. Maybe dah tak jual kat situ la agaknya. Setakat ni saya belum beli lagi makanan kegemaran saya tu.. Hmmm.. nanti2 pun xpe, puasa kan sebln… ada byk masa lagi.

*pics from google
Ayam percik favourite saya tiap kali bulan ramadhan :)

Thursday, August 12, 2010

Kemudahan saya dah x jadik mudah (>.<)

Semlm ada org beli tudung, memandangkan semlm cuti umum utk negeri Johor (1 Ramadhan) so saya ajak hubby saya pegi buat poslaju kat kedai Telco & Post. Memang senang berurusan dgn kedai ni. Jimat masa pun ya.

Pejabat pos kan biasanya hari cuti umum tutup, tapi kedai Telco & Post ni tak. Dia bukak dari pukul 9.30pg and tutup pukul 10.30mlm. Mmg memudahkan saya utk pos barang lepas waktu bekerja, especially kalu ada org buat payment after office hour. Boleh saya balik umah kejap, packing barang then pas maghrib saya keluar pegi kedai tu utk buat poslaju. Tak kisah la walau dia kata jalan keesokkan harinya, yg penting saya dpt pos right after saya received payment from customer.

Tapi semlm, masa pegi kedai tu utk buat poslaju, ada notis tertampal kat pintunya. Bunyinya lebih kurang camnih "Mulai 13 Ogos 2010 semua urusan Poslaju akan dihentikan buat sementara waktu sehingga diberitahu kelak"... Haiiihhhh... nape la nak kena stop. Lepas ni saya nak kena berebut pegi pejabat Pos la pulak. Bila saya tanya kat org yg jaga kedai tu, dia kata ada masalah sket dgn Poslaju. Tak tau la apa masalahnya. Nak tanya lebih2 kang dia kata saya ni kepoh lak kan... huhuhuh...
So, saya kena advice customer saya yg barang mereka order tu akan saya poskan lepas 2 hari bekerja.
Pejabat pos yg bukak sampai pukul 7pm mmg ada, tapi Poslaju tutup collection pukul 4ptg. So, barang yg saya pos lepas pukul 4pm tu akan jalan pd keesokkan harinya lah.

Hmmm... nak buat camane, dah kemudahan yg ada dah ditutup buat sementara waktu. Saya harap sgt Poslaju tutup sementara je kat kedai Telco & Post.

Buat masa ni, kena la gunakan khidmat poslaju kat pejabat pos.

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Al-Mubarak

Harini pengumuman tarikh puasa, tapi biasanya mmg confirm dgn tarikh yg diwar-warkan seblm ni kan..
Memandangkan esok cuti umum utk negeri Johor (kalau confirm puasa esok la), jadik saya mengambil kesempatan utk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat semua pembaca blog saya nih (eleh, perasan je cam la ramai sgt yg baca blog saya ni kan).

Semoga puasa tahun ni membawa lebih keberkatan kepada anda semua.

Sekejap je sebulan tu, pejam celik, pejam celik nanti dah nak raya pulak... Owhhh, betapa pantasnya masa berlalu kan...

Saya sgt gembira menantikan ramadhan tahun ni, tak tahu kenapa... perasaan syok tu lain sket dari tahun2 yg sebelum ni. Seronok sgt rasanya... Mungkin sbb tahun ni thn pertama anak sulung saya nak belajar berpuasa... mungkin lah kot.. :) tapi tu lah, perasaan seronok tu tak boleh nak digambarkan dengan kata2. Org yg rasa seronok menanti ramadhan tu mungkin tahu la camana rasanya. :)

Mudah-mudahan ramadhan tahun ni membawa makna yg cukup berharga buat diri saya dan keluarga, dan juga dikurniakan kesihatan yg baik utk menjalani ibadah selama sebulan ini.

Saya sgt teruja dengan kedatangan ramadhan kali ini. :)

Monday, August 9, 2010

Budi bahasa budaya kita (>.<)

Tajuk entry cam bagus je kan... hahahha..
Budi bahasa budaya kita. Yeahhhh.. That’s right. Saya selalu terdengar lagu ni samada kat radio ataupun TV. Saya rasa, semua org tau yg orang Malaysia ni kaya dengan budi bahasa, tapi ada jugak certain people kat Malaysia ni yg sangap. Tak tau apa makna budi bahasa. Penat kerajaan melaung-laungkan kempen budi bahasa, bayar artis utk nyanyi, bayar production house utk buat iklan, bayar model utk berlakon dlm iklan… tapi takde gunanya kalau kesedaran sivik tu tak wujud dalam diri org yg sangap nih. Ishhh… saya mmg geram sgt nih…


Cerita saya harini ada kaitan dengan apa yang saya tulis kat perenggan pertama tu. Tapi saya tujukan pada peniaga lah ye, sebabnya kisah yg terjadi ni masa saya tanya harga sekodi dekat seorang makcik yg jual tudung. Nak meniaga tu buat la cara nak meniaga, ini tak.. Ayat2 yg agak menyakitkan hati & memanaskan telinga dia keluarkan pada bakal2 customer.

Semalam, saya pergi pasar pagi kat pekan Sri Medan. Rumah MIL saya kan kat sana, jadik tetiap kali balik SM mmg x penah miss la pegi pasar pagi tu. So, saya ni saja la nak riki harga tudung utk pembelian borong. Niat dalam hati nak tambah stok tudung kat butik online saya. Disebabkan saya sampai awal sgt, byk kedai masih belum siap susun atur barang2 yg dijual. So, saya just round2 je dulu. Sampai kat satu kedai makcik ni, saya tgk tudungnya cantik. Jadik saya pun tanya la kat tuan punya kedai tu. Masa tu makcik tu tengah susun tudung2 kat atas meja display dia tu.
Dialognya bunyi lebih kurang camnih:-

Saya: Cik, harga tudung ni berapa?

Makcik: Selai 30 ringgit, yg ada batu tu mahal sket, 35.

Saya: Kalau saya nak beli sekodi kira camana ye?

Makcik: Kalau sekodi saya kira selai RM25 utk yg takde batu.

Saya: (agak terperanjat sbb harganya agak mahal, so saya ulang tanya)

Kalau saya ambik sekodi pun harga 25 je? Tolak lima ringgit je ke?

Makcik: (dengan muka kerek dia jawab) Abis tu awak nak untung jual tudung selai sepuluh ringgit ke? Mana dapat.

Saya: xpelah makcik, time kasih ye.

Terkejut saya dengar apa makcik tu cakap. Wahhhh… sgt “berbudi bahasa” ketika menjawab pertanyaan saya. “Tinggi budi pekertinya”.
Memang saya takkan beli apa2 dari kedai makcik tu utk seumur hidup saya. Macam tu ke cara jawab soalan? Itu ke etika berniaga? Owh… sungguh tak beradap, sangat tak mencerminkan Budi Bahasa Budaya Kita.

Saya menyuarakan rasa tak puas hati pada cik abg. Suami saya kata, “Ala, xpelah. Orang tua mmg gitu, tak berapa reti nak communicate dgn org”. Isk isk isk… nasib baiklah time tu saya tak berapa nak “angin” sangat. Tapi tetap tak puas hati dengan cara makcik tu.

Saya mintak maaf kalau ada yg tersinggung, tapi saya rasa sangat tak best kalau seseorang yg berniaga mengeluarkan kata2 sebegitu terhadap bakal pelanggan. Nanti baik2 org tu nak beli dengan dia, terus tak jadik beli. Apa-apa pun, peringatan ni ditujukan buat diri saya juga. Sebab saya pun meniaga, cuma cara saya dan makcik tu meniaga tak sama. Maka cara komunikasi saya dengan pelanggan saya juga lain. Tapi saya seboleh-bolehnya tidak akan mengeluarkan ayat sedemikian, demi utk menjaga hati pelanggan.

Tu jer lah bebelan saya utk hari ni. Mudah-mudahan saya takkan berjumpa dengan spesis org sangap camni lagi.
Sekian, terima kasih.

Wednesday, August 4, 2010

Kedai saya sudah complete update :)

Kepada kawan2 saya yg selalu singgah kat blog saya ni, anda di jemput utk mencuci mata (kalu nak cuci poket lagi saya suka) ke butik online saya.

Saya baru je siap upload semua stok baju, tudung & shawl yg ada. Harga barang2 tu semua, insyaAllah adalah yg rendah dari tempat lain.

Sila klik link kat sebelah ni utk direct ke kedai saya ye -> Charisma Boutique

Kat bawah ni antara koleksi yg ada di kedai saya, jemputlah jenguk ye..
terima kasih :)



Monday, August 2, 2010

Weekend yg best!

Last Saturday, shooting bebaju utk Charisma Boutique... Owhhhh... sgt penat... huhuhu...

Tapi saya enjoy... dengan mengupah sepupu saya jadik model utk baju, tudung & shawl yg ada dlm stock saya... maka kerja jadik lebih syok, tambah pulak sepupu saya tu suka melawak... mmg x rasa sgt la masa berjalan selama 4 jam shooting tu... dari pukul 3 ptg start mekap, 3.30 baru start tukar2 baju...

Rasanya kalu perjalanan saya keluar masuk rumah tu disambung jadik satu laluan yg panjang, mau dah sampai Jusco Tebrau kot... hahahha... serius penat okay... tp penat yg seronok la... :)
Boleh jugak saya practise mekap2 kat muka org, almaklum saya ni bukannya jurumekap profesional.. saya byk tgk video tutorial kat youtube jer... so, dari pemerhatian saya kat video tu saya try aplikasikan ke muka org... hehehe... pada pandangan mata saya, saya mekap sepupu saya tu kira ok jugak la... hahhaa, masuk bakul angkat sendiri, naik lif tekan sendiri... kikikikiki...

ok, balik semula citer pasal weekend... ingatkan semalam sempat nak update blog online boutique saya semlm, tp tak sempat pulak...

Tengahari semlm saya ajak cik abg pegi Jusco Tebrau, tujuan asalnya utk pegi amek jam tangan saya yg dah berbulan saya antar repair (under warranty) kat City Chain, tp bila dah sampai sana, orgnya kata x siap lagi...
Masa hantar repair kata dlm masa 2 bln baru siap, ni dah masuk 4 bln pun still x siap lagi... boleh pulak semlm salesman tu kata paling cepat 1/2 thn? Hampeh sgt kan... buat sakit hati je, yer lah... jam tu masih under warranty so diaorg pun buat la lambat2 kan... cuba kalu dah abes warranty nya, kompem seminggu dah siap... huhuhu... nyampah... :-(

Then, bila dah tau jam tu x siap lagi, cik abg saya ajak tgk wayang. Dia nak tgk citer Sorcerer's Apprentice tu... Masa tu jam pukul 1, so beli tiket kul 2.15pm... Lepas beli tiket, lapar pulak perut nih... ajak hubby gi makan... Time nak pi carik tempat makan tu, saya sempat menyinggah Watson utk beli lipstick Simply Siti, kaler Eslilin, sgt chantek.. hahaha... pastu pow duit cik abang saya la kan... :)
Kat sebelah Watson pulak Elianto tgh buat sale.. saya ni mmg peminat barang2 mekap, apa lagi x nak lepaskan peluang yg ada tu la... hehehe... saya telah menge"pow" duit cik abg utk beli shimeer stick eyes, 3D eyeshadow, blusher brush & lip brush... maka total utk hasil pow duit cik abg saya utk beli semua barang mekap tersebut adalah RM70.80 shj... hahahaha... tu pun x complete lagi... ada byk lagi barang yg saya aim nak beli, tunggu saya jalan sorang2 la yek... hehehehe...

saja nak tunjuk barang mekap yg saya beli guna duit cik abg aritu :)
1. yg terbaring bhgn depan tu blusher brush, tp saya nak gunakannya utk shading muka :)
2. sebelah belakang tu lip brush, guna utk sapu lipstik la yer :)
3. yg bekas bulat kaler biru tu 3D cube eyeshadow from elianto, harga asal RM12 pas 50% tinggal RM6 je uolsss... :) kaler dia cantek, cam ada sparkling gitu. Tapi saya belum test lagi :)
4. lipstik tu from Simply Siti, color code Eslilin. Cantik sgt :)
5. yg macam pen kaler kuning tu shimmer stick, functionnya sama cam eyeshadow tp saya guna utk mekap eye base. Kaler pale gold. :) pun belum test jugak tu :)

ni la kaler Eslilin by Simply Siti, saya sgt suka.. sbb cantik sangat :)
harga lipstik Simply Siti ni RM35.90, tp x rugi la beli... saya suka sgt2... :)
saya ada lagi satu kaler namanya Wajah Kekasih... kalu saya pakai yg tu kawan saya kata muka pucat... huhuhu.. so kena cover dgn lip gloss la... :)


ni pulak 3D eyeshadow cube by Elianto, kalu x silap kalernye Ocean Blue... kalu x silap la...
saya x sempat nak bukak lagi bekasnya.. lepas beli terus simpan masuk mekap bag saya :)


ni gambar shimmer stick versi dekat sket... harganya kalu x silap RM18 but after discount tinggal RM12 kot... saya pun dah lupa la... huhuhu...


ni pulak blusher brush & lip brush juga dr elianto... :)

kawan2 yg suka barang2 mekap tu, pegi la elianto sbbnya diaorg tgh buat sale tau. :D

Ok, pas tu kitaorg baru carik tmpt nak makan... semua tmpt full... masa tu dah pukul 1.25pm... last2 pegi KFC, punye la panjang org q... dgn aircond nye yg dah x rasa sejuk, jenuh beratur 20minit...huhuhu...
Then makan dgn pantas, sbb nak kejarkan movie kul 2.15pm tu... Siap makan kul 2.10, pastu cik abg bawak Danish pegi toilet dulu, then beli popcorn & kitaorg manage masuk panggung kul 2.20pm... lewat 5min jer... tp movie belum start pun, baru tunjuk teaser citer2 lain...

Seriously, Sorcerer's Apprentice adalah sgt best... x rugi tgk, rasa cam nak tgk lagi sekali jer...
Saya rasa citer tu mesti ada sambungan part 2, sbb watak yg nama Horvarth tu masih hidup lagi...
Saya x sabar nak tunggu part 2 kalau ada... hehehe...
Saya ni x pandai nak tulis review, tp kalu saya rajin nnt saya tulis sket2 yer...

Ok, after tgk movie, kitaorg jalan2 kejap kat Jusco... then cik abg belikan anak bujang dia kasut raya...
Senang hati, kelengkapan raya utk anak2 semua dah siap, pasni tinggal nak carik utk mommy & ayahnya je.. :)

Round jugak kedai2 kasut kat Jusco tu, tp xde pun yg berkenan dihati mommy, so cakap ngan cik abg, next time jelah carik kasut tu... plus cik abg pulak rasa x sedap perut, masuk angin katanya,... so dia pun x brape nak ada mood jalan2... pastu ape lagi... balik lah...
Sampai umah ada pulak sedara yg datang, ingat nak guna PC utk edit gambar baju2 tu semua... tp x sempat nak siapkan, sedara dtg tu lmbt pulak baliknya... So, tergendala la kejanya.. ingat nak siapkan jugak, tp mata dah mengantok sgt... maka saya tutup PC and tido... hahhaha...

Malam karang, saya nak booking PC tu utk siapkan keja2 saya... cik abg, anda x boleh guna PC ye malam nih... saya ada keja nak disiapkan... :)

Thursday, July 29, 2010

Godek2 PC terjumpa gambar nih

Saya ni tengah melayan ngantok di kala waktu petang2 camnih... aduhaiiii...
Belek2 pics kat dlm PC nih, terjumpa plak gambo anak2 saya tgh tido...
Takde gambo lain saya nak tunjuk kan... hehehe...

Tgk muka anak2 time tido ni kadang2 nak menitis air mata...
Bukan apa, time ni la jelas terpancar ketenangan kat wajah mereka...
Ada sekali tu saya duk tgk je muka anak2 saya time diaorg tido, tetiba rasa air mata dah bergenang je kat kelopak mata.. Rasa syahdu je tgk muka diaorg...
Time tu la terlintas kat kepala, alangkah cepatnya masa berlalu...
Dulu tgk diaorg kecik je, tetiba ni dah besar kat depan mata...
I really missed the time when they are still babies... Owhhh, terasa saya sudah tua... huhuhu...

Dua beradik ni tido kat bawah je, betul2 sebelah katil saya..
Saya bentangkan tilam single tu sorang satu, so masing2 ada tilam sendiri lah..
Nampak x bantal putih kat tengah 2, alaaa tmpt si adik tgh landing baikkkk punye tu... hehehe...
Tu kiranya sempadan utk tempat tido masing2 la... tapi kadang2 si adik tu tetap langgar sempadannya... hahaha..


Ini la style anak dara saya tido... hahaha...
Dah rupa cam apa la anak mommy ni tido style cenggini... :)